tisdag, november 07, 2006

Vad är emo?

Deprimerade pojkar och flickor som skär sig själva när de vältrar sig i självömkan. Lyssnar på Dashboard Confessional och skriver poesi (eller dagbok, gärna på internet). Pojkar som sminkar sig. Det är svart hår, svarta tjocka plastglasögon, pins och converse.

Det är några punkter som troligtvis de flesta förknippar med emo och oftast är det i ett negativt sammanhang. Människor verkar älska att hata människor som gillar emo. Det jag ser är en väldigt stereotyp bild av en "emokid". Alla människor är inte extrema. Precis som det finns punkare, synthare och hiphopare, finns det emokids. Alla musikstilar har utvecklat en personlig stil, sen hur långt man vill gå med sin personliga stil är upp till en själv. Det säger sig själv att du inte behöver vara deprimerad för att tycka om emo, men jag förstår att olyckliga människor har lätt att relatera till musiken.

Som musikgenre; har emo sina rötter ur hardcore och punk. Utifrån hardcore och punk har emo tagit många olika vägar musikaliskt. Det som skiljer de olika stilarna åt, är framförallt budskapet i musiken. I punk och hardcore är ofta budskapet politiskt medans det i emo handlar om människors känslor och livsöden. Bra som dåliga, men oftast dåliga.

Människor må ha den uppfattningen att emokids bara gråter och skär i sig själva. Det kommer alltid finnas fördomar mot olika musikstilar. Själv förknippar jag hiphop och RnB med att skaka på rumpan, nakna flickor och dålig kvinnosyn. Inte med musik. OCH var kommer den bilden ifrån?

Andra bloggar om: , , , , ,

8 kommentarer:

somecamerunning sa...

Jag har en teori om hur emo blivit wristslashing personifierat.

Antingen vill kids vill vara emo, men inser snabbt att emo egentligen inte alls är speciellt extremt utseendemässigt. Det är ju egentligen ganska snyggt och prydligt. Så dom blandar upp det med goth och skit åt det håller, och drar depp grejjen till sin extrem. Därav källan till goth-emo som långväga är det vanligaste bland nya "emokids".

Eller så ser kidsen människorna ovan (goth-emo), tror att det är riktig emo, och tar till sig det för att det ser extremt ut.

Därav det ofta oförtjänta ryktet emo fått, framförallt på senare år.

emma sa...

Hm... är det riktigt och rätt att outa sig själv som emo. det är friskt vågat. emo i folks ögon = http://www.bofunk.com/video/2595/emo_haircuts.html

Anonym sa...

Emma: Det är väl lika friskt vågat som att säga man är punk eller hiphopare. Sen vad andra tycker kan man väl skita i.

Somecamerunning: Precis. Kunde inte sagt det bättre själv.

Dark Funeral Mayhem. sa...

Jag säger bara idioti :S fan om emo är en definition på att tycka synd om sig själv och skära sig i armarna då är fan minst 70% av världens och mesta del inom hip-hopen emos.. det är inte rätt fakta .. det är medias uppblossning av vad idioter tror om original begreppet emo..

http://sv.wikipedia.org/wiki/Emo

jasmin sa...

jag vill veta va emo är kan non färklara det lätt??

DenDarLinda sa...

DU jag ska säga dig en sak!! Itressant!!

Dendarlinda

Anonym sa...

hmm...alla emosar skär sej inte!!!!
ok,vissa kanske gör det,men bara för att man lyssnar på emo o.s.v är man inte deprimerad och skär sej!!!!! förlåt men jag är så irriterad på att alla tror det,folk frågar alltid typ"skär du dej" elr "vart köper du dina rakblad?"...jag kan inte gå ut på stan utan att folk skriker emo efter mej...=(

Linn sa...

Det du skriver,
är väl på ett sätt rätt.
Emo är egentligen en musikstil,
och som jag fattat det är klädstilen till det antingen Fashioncore eller Scene.
Själv blir jag oxå kallad för emo
-.-' .
Fattar verkligen inte varför människor orkar slösa bort sin tid på att kritisera ens utseende när man inte ens känner personen i sej.
Och alla "emos" skär sej inte alls.
Dom som skär sig mår väl inte psykiskt bra eller så?.