fredag, november 10, 2006

"Old School" vs. Mainstream

De svenska emokidsen blir bara fler och fler. Man kan verkligen säga att en emo-våg har sköjlt in över vårt lilla land (på både gott och ont), men det är inte bara i Sverige som emo har skjölt framgångar. Som vanligt ligger vi efter och emo har sedan tidigare fått stort inflytande både i USA och Storbritannien. Musiktidningar världen över är sprängfyllda med hypade emoband och emokidsen bara ökar i antal. Det har gått från underground till mainstream. I Sverige har trenden nyss anlänt och ni skall se att den bara kommer att växa.

Vad beror framgången på? Jo, därför att på senare år har emo blivit allt mer radio och MTV vänlig. Det syns allt fler stylade emorockers både på MTV och i ungdomsprogram som OC och One Three Hill. Mig förvånar det inte. Spelas det på MTV, går det hem hos ungdomarna. Anpassningen kan väl ses som ganska naturlig om man tänker på det samhälle vi lever i idag. Sen får man också förstå att musik utvecklas, band hittar nya influenser för att ta musiken till nya dimensioner. En del är bra, men allt för många är dåliga i mina öron.

Även här kan vi se att ett då och nu perspektiv håller på att byggas upp och skapa klyftor. Detta är tillföljd av den utveckling som skett under sent 90-tal och under 2000- talet. Det är "old school"- emo mot mainstream- emo. Mainstream betyder trend och det kan reta gallfebern på vilken emo- räv som helst när en nykläckt emokid står och skriker "jag är emo" i en My Chemical Romance t-shirt. Den ständigt jobbiga frågan "vad är emo?", diskuteras hejdlöst på olika forum (ni som delar mitt intresse för emo, förstår vad jag menar). Frågan är, var det bättre förr? Personligen gillar många av de banden som dykt upp under 2000- talet, men jag föredrar emo som den var förr.

Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Lilize sa...

hahaha it could only be you to make a log like this!!! :**

somecamerunning sa...

Visst finns det många helt suveräna band som härjat under 2000-talet, Jets To Brazil är och förblir enligt mig ett av historiens bästa emoband, emocore har Underoath och Alexisonfire, för att inte tala om screamo kollektivet som gjort sitt bästa musikarv under 2000-talet.

Men skön emo oldschool style finns det tyvärr knappt ingen som försöker sig på längre, band som Christie Front Drive och Penfold kommer aldrig tillbaks.

Eller..?

Anonym sa...

some came running: Visst, Jets to Brazil är suveräna, men Blake var som bäst när han var i Jawbreaker.

Om vi får se emo oldschool style igen får väl tiden utvisa. Finns en del band som håller sig till rötterna fortfarande, tänker på saddest landscape och circle takes the square.

kanske kommer folk få upp ögonen för det igen. det hade varit kul.

Anonym sa...

lilize: ofcourse :D hope you enjoy the videos, don't know how well you can understand the swedish :D