tisdag, november 28, 2006

Kultruprogrammet Kobra deppar ner sig.

Svts kulturprogram Kobra handlade igår om depprocken, som enligt många är en viktig grundsten i musiksfären. Det var ett stort reportage om betydelsefulla Joy Division. Bandet vars sångare Ian Curtis blivit en ikon för allt som är mörkt och deprimerande.

Det är alltså i fundamentet av depprocken som vi hittar Joy Division och i programmet lyfter man fram bandets betydelse för andra subkulturer. En sådan subkultur skulle b.la. ha varit emo. En fråga som dyker upp i mitt huvud är vem som påstar allt det här. Vem säger att det är på detta viset? Samtidigt går det inte att blunda för likheterna mellan den tidiga depprocken och emo. För även om musiken skiljer sig en del, så förmedlar man samma budskap och känslor. Jag vet inte, men det skulle inte förvåna mig om Guy Picciotto lyssnade en hel del på Joy Division när han startade Rites Of Spring. Depprock möter hardcore och punk, då blir det emo.

Efter Joy Division reportaget följde ett ytligt och dåligt inslag om emo. Det började smaka illa i munnen redan i ingressen till inslaget. Då Kobras program ledare Kristofer Lundström sätter en mainstreamstämpel på emo och som om inte det vore pinsamt nog så kretsar hela inslaget kring My Chemical Romance. Ett oerhört populärt band bland ungdomar som av någon anledning kopplats samman med musikfenomenet emo.

I inslaget befinner sig My Chemical Romance i Sverige och vi får följa en "emo- tjej" som skall göra en intervju med bandet. Det hela är mycket komiskt och det blir bara roligare när tjejen i inslaget får frågan om de som står i kön till My Chemical Romance spelningen är emo. Varpå hon svarar mycket genomtänkt;

"- Vissa är väl det!? nej de är fashioncore en del och en del är väl inte det. Asså, det är väl lite blandat. Vad är fashioncore? - Men det är typ en klädstil för eemmmotional hardcore ... genren, fast det är liksom ingenting med det att göra egentligen."

Som sagt är det hela mycket komiskt, men det är sannerligen ingen lätt fråga som reportern ställer till den stackars tjejen. För är det någon som kan förklara vad emo är, eller vad det kommit att bli? Förmodligen inte. Kobra lyckas inte med det, de har nog snarare lyckats förvränga det ännu mera efter det är inslaget.

Jag vill poängtera att det man ser i inslaget om emo är ett mainstream fenomen. Det är en ungdomstrend som eskalerat tackvare våra massmedier förvrängt bilden av emo i syfte att tjäna pengar.

Ni kan se programmet i sin helhet på svts hemsida, videoarkivet. Det ligger under kultur & nöje; Kobra.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: