lördag, april 28, 2007

En musikalisk resa genom Skåneland!

Genom åren har natursköna Skåne bjudit på ett och annat vackert på musikhimeln. Jag tänker främst på Children of Fall som under många år var Skånes bästa hardcore band. Andra band att notera är också punkrockarna i The Negatives och metalbandet Soilwork.

Nu är frågan hur scenen står sig idag, just nu!? Man skulle kunna tro att det råder en brist på extraordinära punk och hardcore band här nere i Skåne, men det är inte helt sant. Saken är den att scenen inte är så stor och kan uppfattas som en smula intern. Den lever sitt egna lilla liv i skuggan och där trivs den. Det är i alla fall så som jag uppfattat den.

Om vi börjar i staden där jag har mitt hem, Malmö, så hittar vi en hel del potential. Förutom det vanliga trista finner man allt från street/oi punk till post hardcore/punk (som under 2000- talet blivit så populärt). Framförallt är det punken jag förknippar med Malmö. "Malmö Skins and Punx" är ett begrepp man mer och mer för höra talas om på gatan och hela tiden bildas det nya band. Personligen är jag inte särskilt förälskad i malmös punkscen, men den bjuder på en och en annan brinnande käftsmäll. En kär vän spöar skiten ur folk med sin aggressiva stämma i Conshitas. Ett av de finare punk banden här i Malmö. Tillsammans med en drös andra band i samma genre utgör de en stor del av malmös punk och hardcorescen.

Två band med potetial är Far Above och Resistance is Fragile. Det förstnämnda bandet, Far Above, är skånes bidrag till den allt växande post hardcore/"emo"scenen som vi ser blomma ut i Sverige efter att den skördat stora framgångar i världen. Än har det inte kommit något material från gossarna i Far Above, men enligt diverse rykten skall de vara mycket duktiga på scen. Bildbevis på detta hittar ni på deras myspace. I mina öron låter det mycket lovande. Gossarna i Resistance is Fragile manglar på i sann hardcoreanda och det kommer säkerligen innebära att vi kommer få höra betydligt från det här bandet.

Sista SekundenEnemy Allliance kunde mycket väl varit Malmös bästa band, men den största guldklimpen i Malmö är ändå Sista Sekunden. Snabb och intensiv hardcorepunk på svenska som sliter dig i stycken. I mina öron är Sista Sekunden utan tvekan Malmös just nu bästa band. I maj kan vi förvänta oss att bli rejält tilltufsade då de släpper sitt andra album. Dessutom längtar jag tills att få uppleva Sista Sekunden på scen.

Nästa stop, Lund.

I Lund hittar vi en något större och betydlig mer organiserad hardcorerörelse. Hemgården HC är ett gäng ungdomar som spelar i diverse band och sätter upp spelningar på ungdomshuset i studentstaden. Bland banden kring denna "sekt" märks främst The Cutting Edge, Castaway och mina personliga favoriter Atlas Losing Grip. Förutom att de bjuder oss på fin hardcore med sina band, erbjuder de också flertalet spelningar med band från hela världen. Hemgården HC är den ledande kraften på den skånska hardcorescenen och det skall de vara stolta över.

För att hitta skånes kanske hetaste band måste vi dock besöka en helt annan stad. För vi hittar det varken i Malmö eller Lund, utan det är i Helsingborg som vi hittar Hearts Alive. Med ösiga metalriff och hc-mangel går Hearts Alive en spännande framtid till mötes. Förutom Hearts Alive hittar vi i Helsingborg ett band som skulle kunnat ta över tronen om de fortfarande varit aktiva. Miss Mofet med sina screamo-vibbar gjorde mig enormt knäsvag och jag hade verkligen velat ha mer av detta band.

Slut.

Detta var en kort inblick i den lokala punk och hardcorescenen som finns här runt Malmötrakten och vad drar vi för slutsats av det här? Skåne har aboslut en punk och hardcorescen som ser lovande ut och jag ser framemot att får höra ännu fler band från det sköntalande landskapet i syd.

Band från Malmö.
Resistance Is Fragile (hardcore)
The Mockingbirds (punk)
Sista Sekunden (punk/hardcore/rock)
Conshitas (punk/rock/punk)
Fy Fan! (punk/hardcore)
Skitkids (punk/hardcore/thrash)
Far Above (alternative/rock/hardcore)
Enemy Alliance (punk/hardcore)
The Kalashnikov Orchestra (punk)

Band från Lund.
Castaway (hardcore/punk)
The Cutting Edge (hardcore)
Atlas Losing Grip (punk/hardcore/rock)
Splitscreen (punk/hardcore/rock)
Summerdyingfast (screamo/emo/hardcore)

Band från Helsingborg.
Hearts Alive (hardcore/metal)
Miss Mofet (hardcore/grindcore/screamo)
The Cremators (psychobilly/punk)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: