onsdag, mars 14, 2007

I've got the straight edge!

År 1980 står för första gången Minor Threat på scen som förband åt Bad Brains, med sig hade de något nytt i godispåsen som kom att bli mycket betydelsefull för hela hardcorescenen en lång tid framåt. I spetsen av bandet hittar vi ingen mindre än helgonförklarade Ian MacKaye.

Historian om Minor Threat tar vid 1979 i Wilson High School där Ian MacKaye och Jeff Nelson under en mycket kort period spelade i bandet The Teen Idles, som innan sin splittring kom att släppa epn "Minor Destruction". En ep med ett mycket klassiskt skivomslag. Det var efter att The Teen Idles lagt av som Ian och Jeff bildade Minor Threat (de startade även skivbolaget Dischord Records tillsammans), till bandet anslöt också Brian Barker och Lyle Preslar.

Trots sin korta tid som band (1980- 1983) blev Minor Threat pionärer inom hardcorescenen och bidrog mer eller mindre med att folk fick upp ögonen för Straight Edgerörelsen. Som förespråkare för att inte dricka alkohol och ta droger spred Minor Threat som en löpande eld bland folks läppar.

År 1981 var året då musikhistoria började verkligen började skrivas för Minor Threat. Då släppte de sin första EP "Minor Threat" och på den det kultförklarade spår nummer 4. Den 46 sekunder korta låt med samma namn som rörelsen de kom att sätta på kartan. Samma år släppte de också epn "In My Eyes" och 1983 kom albumet "Out Of Step". Sedan var det slut. Den officella orsaken var att man var oense om vilken musikalisk väg som Minor Threat skulle gå vidare i. Deras musik kom framför allt att präglas av att de tog avstånd mot alkohol och droger. Detta går som en röd tråd genom deras första ep och fram till den ep som släpptes efter att bandet splittrats (Salad Days, 1985). Det är också så som vi kommer att minnas Minor Threat.

Efter Minor Threat gick medlemmarna olika vägar och det föddes nya spännande konstellationer. Främst märks gossarna Ian MacKaye och Brian Barker. Ian bildade Embrace och senare Fugazi. Brian Barker startade Dag Nasty och spelade senare några år med Bad Religion.

Ett skivtips med Minor Threat är deras "Complete Discography". Den släpptes 1989 via Dischord Records och är en samlingsskiva som innehåller alla Minor Threats eps, albumet "Out Of Step" samt lite annat material.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: